Fajar Baru helpt weeskinderen en kinderen die door hun ouders verlaten zijn. Dat alles kost veel geld dat we enkel dankzij de steun van veel sympathisanten bijeen kunnen brengen. Daarom vragen we ook uw hulp.
Dank aan allen die Fajar Baru een warm hart toedragen en een financiële bijdrage leveren.
We kunnen niet de hele wereld veranderen
maar op een kleine plaats heel veel bereiken.
Koen Vondenbusch:
Ward Ceyssens:
Asih Suharti:
Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de vorderingen, acties enz om Fajar Baru vooruit te helpen!
Indonesië
Indonesië is een uitgestrekt land. Met bijna 2 miljoen km2 landoppervlakte is de op veertien na grootste staat ter wereld. Maar wanneer men alle territoriale wateren rond de meer dan 17.000 eilanden mee telt, dan beschikt Indonesië over een oppervlakte van ongeveer 5 miljoen km2. Indonesië is immers een eilandenstaat. Officieel telt het 17.508 eilanden waarvan er zo’n 6.000 onbewoond zijn en waarvan een aantal zelfs geen naam hebben. Zo is Indonesië de meest uitgestrekte archipel ter wereld.
In oktober 2021 telde Indonesië 277.342.000 inwoners. Het is daarmee het op drie na meest bevolkte land ter wereld. Met zijn snel stijgend bevolkingsaantal en zijn sterke economische ontwikkeling kende Indonesië de laatste 20 jaren enorme maatschappelijke veranderingen. Tegenwoordig leeft meer dan de helft van de bevolking in steden terwijl het platteland steeds meer ontvolkt. Een groot gedeelte van de bevolking leeft in schrijnende armoede. Nochtans beschikt het land over zeer veel natuurlijke rijkdommen.
Een van de grootste en bekendste eilanden van Indonesië is Java. In het uiterste westen ervan ligt Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Jakarta vormt de op drie na grootste metropool ter wereld met een totale bevolking van zo’n 30 miljoen inwoners. De stad heeft te kampen met enorme problemen, zoals extreme armoede, luchtvervuiling en verkeerschaos.
De samenstelling van de Indonesische bevolking kent een grote verscheidenheid. Erleven zo’n 300 etnische groepen die zich van elkaar onderscheiden door fysieke en culturele verschillen. Er worden meer dan 700 talen en dialecten gesproken. Soms lijken ze in meerdere of mindere mate op elkaar, maar dikwijls gaat het om totaal verschillende talen zonder enige gelijkenis. Om de taalproblemen te overbruggen werd het Bahasa Indonesia uitgeroepen als de officiële taal voor heel Indonesië. Dat gebeurde in 1945 toen Indonesië de onafhankelijkheid uitriep. Voordien was het een kolonie van Nederland.
De Indonesische grondwet erkent officieel zes godsdiensten. De islam is er met ongeveer 87% overwegend de grootste godsdienst en daarmee is Indonesië ook het land met de grootste islamitische bevolking ter wereld. De andere erkende godsdiensten zijn protestantisme, katholicisme, hindoeïsme, boeddhisme en confucianisme. Buiten de zes erkende, zijn er in Indonesië nog ongeveer 250 onofficiële godsdiensten, verdeeld over 20 miljoen Indonesiërs. Er is in Indonesië geen specifieke wet die atheïsme verbiedt, maar juridisch blijft het een probleem hoe streng men de godsdienstige wetgeving in dit opzicht moet interpreteren en toepassen.
Indonesië ligt op de evenaar en heeft een aangenaam tropisch klimaat met slechts twee seizoenen: een droog seizoen en van november tot april een regenseizoen. Tijdens dit laatste kunnen er enorme overstromingen zijn. Indonesië ligt op een actieve breuklijn in de aardkorst waardoor er regelmatig vulkaanuitbarstingen en vloedgolven voorkomen.
Cimanggis en Bekasi
Net buiten de metropool Jakarta ligt Cimanggis. De stad telt ongeveer 17.000 inwoners. De opvangtehuizen van Fajur Baru bevinden zich in een van de rustige buurten van het overigens zeer drukke Cimanggis. Ze worden beheerd door de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, een congregatie die haar hoofdzetel op het Indonesische eiland Flores heeft.
Bekasi is een andere voorstad van Jakarta en ligt op ongeveer 50 km van Cimanggis. De congregatie heeft er nog een klooster dat op het kloosterdomein tevens een school beheert. Daar lopen de kinderen van Cimanggis hun lager onderwijs. Fajar Baru bezit in Bekasi ook een stuk grond van 1,85 ha.
Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.
OK